Foça Gezi Rehberi
Foça'da gezilecek yerler ve İzmir Foça'nın tarihi mekanlarını merak eden okuyucularımız için, Foça'da ne yenir, Foça'dan ne alınır gibi tüm bilgileri öğrenebileceğiniz Foça gezi rehberini sizin için hazırladık.
Foça Hakkında Bilinmesi Gerekenler:
Denizde yaşayan foklardan ismini alan Phokaia (Yunancası Phocaea) zamanla Foça adını almıştır. Aiollar tarafından MÖ 11. yüzyılda kuruldu.
Foça Nerededir?
Ege Bölgesi'nde İzmir'in kuzeyinde yer alan Foça bir sahil ilçesisir. İzmir'e bağlıdır ve ona mesafesi de 43 kilometredir.
Foça'ya Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz iklimine sahip Foça'ya her daim gidilebilir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı olan Foça'da deniz tatili yapmak için en uygun zaman Mayıs ile Eylül aylarıdır.
Foça'ya Nasıl Gidilir?
Otobüsle gitmek isteyenler tüm Türkiye'den İzmir otobüsüne bindiklerinde ilk durak olan Foça'da inebilirler.
Uçak ile havayolunu tercih edenler İzmir Adnan Menderes Havaalanına inerek saat başı hareket eden Havaş otobüsler ile İzmir Otogarı'na ulaşabilirsiniz.
Özel araç ile gelenler, İstanbul-Çanakkale yolundan gelecekler, Çanakkale yolunun 39 kilometre soluna sapınca Foça'ya gelebilirler.
Foya'ya deniz ya da tren yoluyla da gitmeniz mümkün.
Yaz mevsiminde vapur seferleri ile de Foça'ya ulaşmak mümkündür. Foça içinde ise her mesafeye minibüslerle gitmeniz mümkün.
Foça'da Nerede Kalınır?
Foça'da konaklama alternatifleri oldukça çeşitli Foça ve çevresinde kalabileceğiniz çok sayıda otel ve pansiyon bulunur.
Foça'da Ulaşım
İzmir'den otobüs ya da İzmir Metrosu İzban ile yaklaşık 10 dakikada bir hareket eden seferler ile Foça'ya ulaşabilirsiniz.
Foça'da Gezilecek Yerler
Foça'da gezilecek yerlerin arasında baş sıralarda fok balıklarının yaşam alanı olan ve Homeros Destanı'nda da adı geçen Siren Kaylıkları bulunuyor. Ancak burada doğal yaşama bir zarar vermemek adına denize girmenize izin verilmiyor.
Tarihi mekanlar ise; M.Ö. 590 yılında yapılan Athena Tapınağı'nın İyon kalıntıları. Arkaik ve Heredot Duvarı, Pers Anıt Mezarları, Yunan Mezarlığı, Foça Su Kemeri, Osmanlı Mezarlığı, Şeytan Hamamı, Kybele Açıkhava Tapınağı ve yel değirmenleri, Foça Antik Tiyatrosu.
Muhteşem Foça adalarından olan, Metalik Ada, piknik alanı ve plaj olarak kullanılan İncir Adası, Fener, Hayırsız, Kartdere ve adaların en büyüğü Orak Adası.
Foça'da Ne Yenir?
Foça'da yiyebileceğiniz ana yiyecek tabi ki balık. Onun dışında yaprak sarması, taze enginar dolması, bakla, nar pekmezli sosuyla ozgara mırmır, midyeli karidesli börek, güveç, deniz börülcesi, kalamar tava, ahtapot salatası yemenizi ve aynı zamanda meşhur Foça yoğurdunu denemenizi tavsiye ederiz. Önerilen bazı restoran isimleri ise Celep Balık Restoran, Kuzina Foça, Fokai Balık.
Foça Gece Hayatı
Foça geceleri oldukça canlı ve renkli geçer. Sahil tarafında çok sayıda bar ve canlı müzik seçeneği sunan mekanlar vardır. Eğlence deyince manzarıyı seyredip kahvesini yudumlamayı tercih eden ziyaretçiler ise sahilde sıralanan yerlerden birine oturup dibek kahvesini için muhteşem manzaranın güzel havanın tadını çıkarabilirler.
Foça'dan Ne Alınır?
Foça'da semt pazarının kurulduğu gün Pazar günüdür. Buradan Ege Bölgesi'nin birbirinden lezzetli kurutulmuş otlarını alabilir ve diğer doğal ürünleri yerinde almanın keyfini yaşayabilirsiniz. Ayrıca yöreye has zeytin, kuru incir ve mandalinayı da alışveriş listenize ekleyebilirsiniz.
Bunun dışında el emeği göz nuru işlemeli örtüler, seramik figürler, takılar ve birbirinden hoş ve anı yüklü hediyelik eşyaları hem kendiniz hem de sevdikleriniz için alabilirsiniz.
Foça Festivaller
Temmuz: Foça Çevre Kısa Filmleri Festivali
Eylül: Uluslararası Foça Festivali