En İyi Antidepresan: Doğa

Psikoterapi, antidepresan kullanımı ve yaşam tarzı değişiklikleri çoğu zaman ağır depresyon tedavisinde temel uygulamalardır. Fakat bazen de sadece biraz güneş ışığı almak, biraz temiz hava solumak ve çıplak ayaklara çimlere basmak da depresyon belirtilerini azaltabilir. 



Bazı araştırmalar dışarı çıkmanın ruh haline iyi geldiğini gösterse de, bilim henüz tam anlamıyla bunu kanıtlamış değil. Konunun uzmanlarından Dr. Brad M. Ready, araştırmalarda kullanılan kanıtların genellikle anekdotlardan oluştuğunu ifade ediyor. İşin güzel yanı ise, dışarı çıkıp bu teorinin doğruluğunu kendi kendinize kolaylıkla test edebilecek olmanız.
Dr. Ready’nin de yürüttüğü doğa terapi programları, doğayı ağır depresyon belirtilerini azaltmak için kullanmayı öğretiyor. Ready bunu şöyle anlatıyor: “Doğal bir ortamda zorluklarla yüzleşmek ve sorunları çözmek; özsaygı ve yeterlilik duygusunu geliştiriyor.”

Ready’ye göre dışarıda, güzel ortamlarda bulunmak farkındalığı artırır. Farkındalıksa diyalektik davranış terapisi olarak bilinen kanıta dayalı terapilerin en önemli bölümünü oluşturur. Bu terapi türü, sizi rahatsız eden şeylerle mücadele etmek yerine onları kabul etmeyi teşvik eder. Ready diyalektik davranış terapisinin mizaç bozukluğu ve kronik olarak intihara meyilli bireylerde etkili olduğunu ifade ediyor.
Doğanın depresyon belirtilerini sakinleştiren etkisinin yanı sıra, dışarıda bulunmak bireye egzersiz yapma şansını da sağlar, ki bu da depresyon tedavisine yardımcı olan bir başka şeydir. 2013 yılında Extreme Physiology & Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; egzersiz kendi başına endorfin salgılanmasına neden olurken, dışarıda egzersiz yapmak ek olarak özsaygıyı geliştiriyor, depresyon, öfke ve gerginlik gibi olumsuz duyguları azaltıyor.
Bu şekilde etkisi ikiye katlanan egzersiz sayesinde hem bedeninize hem de ruhunuza hitap edebiliyorsunuz. Araştırmacılar, dışarıda yapacağınız 5 dakikalık egzersizlerin bile çok büyük faydalarının olacağını söylüyor.
Ağır depresyon tedavisinde yeşilin önemi
Tırmanışçı Dick Sederquist, tüm hayatı boyunca mücadele ettiği depresyonu, doğada geçirdiği zaman sayesinde aştığını belirtiyor. Emekli bir mühendis olan, şu günlerde ise yazarlık ve motivasyon konuşmacılığı yapan Sederquist, zihinsel bir desteğe ihtiyaç duyduğu her zaman tırmanmaya gidiyor. Depresyonunun en ağır geçtiği zamanlarda, tırmanmanın kendisine somut hedefler ve bu hedefleri gerçekleştirmenin mutluluğunu sağladığını belirten Sederquist, aynı zamanda geleceğe dair de yeni hedefler koyma ve bunları başarma umudunun doğduğunu belirtiyor: “Tırmanış yapmak, sanki bir zaman makinesinin içine girmek gibi…
Aslında zaman mefhumundan bağımsız bir deneyim. Şehrin gürültüsünden uzakta, doğanın kalbinde hissettikleriniz sadece sarf ettiğiniz emek, nefesiniz ve etrafınızdaki doğa. Böyle bir ortamda gündelik endişelerinizin zihninizi dağıtması imkansız.”
Doğanın olumlu etkilerini artırabilmek için neler yapmalı?
Ağır bir depresyondan muzdaripsiniz, ya da sadece duygusal sağlığınızı geliştirmek istiyorsunuz. Ready, bu gibi durumlarda her gün dışarı çıkmanızı söylüyor: “Tüm benliğinizle doğayı hissedin, yeni kesilmiş çim kokusunu içinize çekin, ayaklarınızı bir göle ya da ırmağa sokun. Eğer sürekli spor salonunda spor yapanlardansanız, dışarıda yürüyüş yapmayı deneyin. Koşun, tırmanın, bisiklet sürün. Öğle ve akşam yemeklerinizi dışarıda yiyin.”
Doğada vakit geçirmek, daha önceden belirlenen depresyon tedavi planınızla yer değiştiremez. Ancak bunu tamamlayan yardımcı bir unsur olabilir. Dışarıda ruhunuzu yumuşatan bir şeyler olduğunu söyleyen Ready, ifadelerini şu şekilde sonlandırıyor: “Doğada farkındalık ve minnettarlık hissi, güzellik ve sükunet var. Doğanın sessizliği zihni de sakinleştiriyor ve insana kendi özüyle iletişime geçme fırsatı sunuyor.”