Gül Hasadını Görebilmek İçin Japonya'dan Isparta'ya Akın Ediyorlar

Gül Hasadı İçin Japonya'dan Isparta'ya Geliyorlar


Isparta'da başlayan gül hasadına Güney Kore, Çin, Japonya ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden turistler akın ediyor. Isparta'da gül hasadı ile birlikte hareketlenen turizm ve turistler ile ilgili haberimizi galerimizde derledik.  Isparta'daki gül hasadı ile ilgili haberimizin ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.

Albula ve Bernina Demiryolu Hattı

Albula ve Bernina Demiryolu Hattı

Dünyadaki gül yağı üretiminin % 65'ini elinde bulundurarak karşılayan Isparta, gül hasadının başlamasıyla beraber bilhassa Güney Kore, Çin, Japonya ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistler ziyaret ediyor.


Isparta'da gül, işlenmesi ile sağladığı ekonomik gelirin yanı sıra bilhassa hasat döneminde kente binlerce turisti de çekiyor.


Keçiborlu ve Gönen ilçelerinde yer alan gül bahçelerinde hasat yapan üreticilere, gül toplamak ve gülün nasıl işlendiğini görmek isteyen çok sayıda ziyaretçi eşlik ediyor.


Yurt içi ve yurt dışından turistlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği gül hasadı, en çok Güney Kore, Japonya, Singapur ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistler tarafından rağbet görüyor.


Şehirde gül üretiminin ağırlıklı olarak yapıldığı Güneykent beldesinde üreticiler gibi sabah erkenden bahçeye giren turistler, kuş cıvıltıları ve mis kokular eşliğinde gül topluyor.


Topladıkları güller ile birlikte gül yağının geleneksel yöntemler ile çıkarılması sürecini de gören turistler, muhteşem güzelliğe sahip gül bahçelerinde fotoğraf çektiriyorlar ve gül ürünleri alıyorlar.


Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, yaptığı açıklamada, beldenin Isparta'da gül üretiminin ağırlıklı şekilde yapıldığı yerlerin başında geldiğini belirtti.


Gül üretiminin uzun bir geçmişe sahip olsa da gül turizminin Isparta'da daha yeni yeni yerleşmeye başladığını belirten Gözgün, Güneykent'de de gül turizminin 6 sene önce başladığını söyledi.


Güneykent'te gül turizminin 2011 senesinde 4 Japon ve 2 Amerikalı ile başladığını söyleyen Gözgün, o günden beri turist sayısının katlanarak arttığını, pek çok seyahat firmasının tur paketlerine gül hasadını da kattığını anlattı.


Bu yıl 3.sünü düzenledikleri gül festivali ile Güneykent'i gül turizminin merkezi haline getirdiklerini söyleyen Gözgün, hasat dönemininde gül bahçelerinin yalnızca yerli değil yabancı turistlerin de ilgi gösterdiğini belirtti.


Bilhassa Güney Kore, Çin, Japonya ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden ziyaretçilerin geldiğini söyleyen Gözgün, turistlerin bahçelerde gül toplayarak Osmanlı dönemindeki gibi geleneksel yöntemlerle gül yağının çıkarılışını izlediklerini, gülle ilgili her şeyi gördüklerini vurguladı.

Gözgün, Isparta'da gül turizminin öneminin giderek artarak bürokrasinin de buna destek verdiğine değinerek, şunları söyledi:


Tayvan'lı Hain Ting ise bir arkadaşının tavsiyesi ile Isparta'ya geldiğini söyledi.


Isparta'da harika kokularla güne uyandıklarını belirten Ting, "Her taraf çok güzel kokuyor. Burada olduğum için çok mutluyum. Bir kez daha gelmeyi düşünüyorum." dedi.